Wino – wszystko, co musisz wiedzieć o tym eleganckim trunku

217

Wino towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów. Ten trunek powstaje w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Moszczem nazywamy świeżo wyciśnięty sok warzywny bądź owocowy stanowiący jeden ze składników docelowego napoju, w tym wina czy soku. Czy zastanawialiście się, jakie były początki wina? Poniższy tekst zawiera informacje o jego historii, warunkach uprawy, o chłodziarkach do wina, oraz jego prozdrowotnych właściwościach. Zapraszamy do zapoznania się z lekturą, dzięki której będziecie wiedzieć więcej o ulubionym trunku Francuzów.

Początki wina 

Historia przetwarzania winorośli zaczyna się w starożytności. Pierwsze ślady sięgają terenów obecnej Gruzji. W okolicach miejscowości Szulaweri odkryto fragmenty dzbanów, które pochodzą z około 7000 r. p.n.e. Istnieje prawdopodobieństwo, że ówcześni mieszkańcy trzymali w nich wino. Kolejnym miejscem jest Iran, a dokładnie Godin Tepe. Archeolodzy odkryli tam pomieszczenia datowane na 3000 r. p.n.e., w których znaleźli naczynia o zwężających się szyjkach.

Egipt i Grecja

W Egipcie początki wina sięgają ok. 3000 r. p.n.e., gdzie odkryto naczynia w grobie króla Skorpiona I. Wino zauważa się też na malowidłach. Obrazują one prace winiarskie oraz uczty bogatych mieszkańców. Do przechowania wina używano amfor z małym otworem, gdzie wydalano dwutlenek węgla. Wlot zatykano tkaniną, korkiem lub skórą.

W Grecji pierwsze ślady winiarstwa sięgają 1600 r. p.n.e. Wino konsumowano głównie podczas uczt na cześć Dionizosa. Trunek nie był fermentowany, doprawiali go ziołami i miodem. Najbardziej wykwitnym alkoholowym napojem było słodkie wino z dodatkiem trzciny cukrowej.

Rzymianie oraz średniowieczni mnisi

Rzymianie upodobali sobie białe wino. Mieszkańcy Rzymu spopularyzowali podawanie wina w białych naczyniach. To dzięki nim beczki stały się elementem, w którym wino jest przechowywane. Ponadto umieszczali je na wyższych piętrach koło przewodów kominowych. Dzięki temu uzyskiwali posmak dymny, który cieszył się niezwykłym uznaniem.

W średniowieczu uprawą winorośli zajmowali się zakonnicy. Wino wykorzystywali do handlu oraz do obrzędów sakralnych. To dzięki nim wino leżakuje w piwnicy. Popularnymi zakonnikami uprawiającymi winorośla byli cystersi i benedyktyni.

XX wiek – rozwój współczesnego winiarstwa

We Francji w 1935 roku powstał system ściśle określający zasady produkcji wina. Opisane są w nim takie kwestie jak: minimalna zawartość alkoholu, pochodzenie, wydajność na hektar, używane odmiany winorośli oraz zasady uprawy i winifikacji.

W latach 60-tych biznes winiarski zyskiwał na znaczeniu, a etykiety były bardziej przejrzyste, zawierały między innymi informacje o szczepach. 

Lata 80-te przyniosły kolejny rozwój. Znany enolog Émile Peynaud uznał, iż podczas fermentacji istotne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury.

Przechowywanie wina

Najlepszym sposobem na przechowywanie i leżakowanie wina jest piwniczka na wina. Idealnym miejscem na umieszczenie tego sprzętu jest piwnica w ogrodzie. Do tego celu należy wybrać suche i zacienione miejsce. Wejście powinno być od strony północnej, aby zapobiec nadmiernemu nagrzewaniu pomieszczenia. Według specjalistów głębokość piwniczki na wino nie musi przekraczać 2 metrów. Warto zadbać, aby w pomieszczeniu była stała temperatura od 8 do 14 stopni. Dzięki temu trunek zachowa się swój smak, jakość i aromat. 

Gastronomia

W warunkach restauracyjnych może nie być dostępu do piwniczki do wina. Do tego celu powstały profesjonalne winiarki dla gastronomii. Muszą one spełniać następujące zasady: stała temperatura (około 12°C), odpowiednia wilgotność (zakres między 50 a 75%), bezwonne i czyste powietrze (chłodziarki do wina powinny do tego celu mieć aktywny filtr węglowy, który zadba o wentylację oraz zniweluje zapachy). Ponadto winiarki powinny redukować wibracje poprzez system tłumienia drgań. Aby zachować właściwości trunku, chłodziarki muszą posiadać solidne drzwi, które ograniczą światło.

Lecznicze właściwości czerwonego wina

Czerwone wino posiada 10 razy więcej antyoksydantów niż wino białe. Dzięki tym związkom zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry. Wino jest również źródłem magnezu, wapnia i potasu. Flawonoidy zawarte w trunku chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. 

Garbniki pomagają w pracy układu pokarmowego. Podczas posiłku wino zwiększa produkcję śliny, enzymów trawiennych i poprawia ukrwienie układu, zmniejsza również ryzyko powstania kamicy żółciowej.

Oprócz wina pamiętajmy również o zdrowej diecie, bogatej w surowe warzywa, ryby morskie i owoce.

Podsumowanie

Wino jest trunkiem, który towarzyszy człowiekowi od czasów starożytnych. Obecne było w kulturze egipskiej, greckiej, rzymskiej. W miarę upływu czasu zmieniały się zasady uprawy, sposoby podawania, walory smakowe. To dzięki średniowiecznym zakonnikom poznaliśmy metodę leżakowania wina w piwnicy, która przetrwała z nami do dziś. Aby sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów, restauracje dbają o odpowiednie przechowywanie wina w specjalistycznych chłodziarkach. Ponadto warte przypomnienia były również lecznicze właściwości czerwonego wina. Dobrze zapamiętać wspomniane w tym tekście ciekawostki, aby świadomie podchodzić do każdej lampki wina.

5/5 - (1)