Popularne posiłki wśród Polaków

985

Polacy są uznawani za naród, który lubi dobrze zjeść. Jednakże sporo osób w naszym społeczeństwie, nie zna nawyków żywieniowych swoich rodaków. Dlatego też, dziś opowiemy wam, co zazwyczaj w większości króluje na Polskich stołach!

Popularne posiłki wśród Polaków

Co zazwyczaj Polacy jedzą na obiad?

Z analizowanych przez naukowców ankiet wynika, że aż połowa Polaków na obiad spożywa mięso wraz z ziemniakami. Stronimy jednocześnie od kasz, ryb oraz ryżu. Oczywiście osoby uprawiające sport nadal uwielbiają jeść posiłki składające się głównie z tych produktów, jednakże jest to znikomy procent w porównaniu do ogółu. Naturalnie w czasie pandemii sprzedaż tych produktów gwałtownie wzrosła, jednakże wcale nie jest powiedziane tu to, że jego spożycie wzrośnie. Do obiadu zazwyczaj jemy również surowe warzywa. W formie sałatek i surówek są dodatkiem do mięsa dla prawie połowy Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że pizza, hamburgery czy kebab, wcale nie są naszymi ulubionymi daniami. Z badań wynika, że Polacy jedzą je na obiad rzadko, głównie kiedy nie mają czasu na to, aby przygotować ,,prawdziwy” Polski obiad, lub w trakcie chorób.

A co jemy na śniadanie?

Ponad 80% Polaków wybiera pieczywo z wędlinami oraz serami żółtymi, co ciekawe coraz więcej osób je też na śniadanie warzywa. Jest to rosnący trend, wraz z tym, że Polacy starają się być coraz bardziej ,,fit”.

Wolimy tradycyjne posiłki

Tradycyjne polskie potrawy nadal są w czołówce ulubionych dań Polaków. Wybiera je aż 60 procent Polaków. Z tym, że kobiety częściej decydują się na dużą ilość owoców i warzyw. Jak zauważają naukowcy, Polskie społeczeństwo nie jest wyraźnie zróżnicowane ze względu na spożywanie dań, ale zalążki podziału da się zauważyć. Jak podają specjaliści – klasa średnia, czyli pracownicy wyższych kadr kierowniczych, specjaliści, pracownicy umysłowi i właściciele firm częściej jedzą potrawy mleczne, a rzadziej spożywają mięso i zupy, które kojarzone są ze zwyczajami robotników. Jednocześnie zupy spożywa aż prawie połowa rolników, a jedynie 35% właścicieli małych przedsiębiorstw. Wśród wyższej klasy kierowniczej popularne są serki homogenizowane, które jednocześnie nie cieszą się popularnością wśród klasy robotniczej.

A co z deserami?

Tak naprawdę tutaj lista zatacza szerokie kręgi, ponieważ Polacy najchętniej jedzą pączki i drożdżówki, 61 proc. Polaków od czasu do czasu pozwala sobie także na zjedzenie słodyczy w Postaci tabliczek czekolady bądź też batoników. Co ciekawe jednak, wzrastającą popularnością cieszą się suszone owoce, batoniki proteinowe oraz różne inne przekąski, które nie zawierają cukru. Eksperci twierdzą, że jest to efekt tego, że w Polsce zapanowała moda na ,,zdrowe życie”.

5/5 - (2)