Na czym polega fenomen granitorów?

340

Granita to słodki i orzeźwiający deser, który tradycyjnie wywodzi się z południowej części Włoch, a w okresie letnim stanowi pyszną alternatywę dla lodów i innych zmrożonych łakoci. Ten popularny przysmak coraz częściej można znaleźć również w rodzimych lodziarniach i kawiarniach, które dzięki tak wzbogaconemu menu wnoszą do swoich lokali i oferty namiastkę słonecznej Sycylii. Nie byłoby to jednak możliwe bez profesjonalnych sprzętów. Do produkcji włoskiego deseru przydadzą się bowiem granitory, w których można z łatwością przygotować również sorbety, mrożone jogurty i kawy czy też kolorowe koktajle. Dlaczego warto zainwestować w to urządzenie? W czym tkwi ich fenomen? Sprawdź!

Granitory i ich zastosowanie

Granitor to przydatne urządzenie szeroko wykorzystywane w gastronomii, które pozwala w krótkim czasie przygotować dużą ilość smacznego, włoskiego deseru. Sprawdzi się w rozmaitych restauracjach, kawiarniach, lodziarniach, cukierniach czy zyskujących popularność food truckach. Zrobi również dużą furorę na wszelkiego rodzaju festynach, piknikach, jarmarkach czy innych letnich imprezach plenerowych, gdzie do mobilnych punktów ze sprzedażą orzeźwiającej granity i pozostałych mrożonych deserów bez wątpienia ustawią się długie kolejki. Stoiska z tego rodzaju łakociami można też często spotkać przy plażach i nadmorskich promenadach, czyli w miejscach, które są wyjątkowo oblegane zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Solidnie zmrożona granita to wówczas idealny, orzeźwiający i skutecznie gaszący pragnienie deser nie tylko dla najmłodszych miłośników słodkości, ale wszystkich spragnionych i rozgrzanych promieniami wakacyjnego słońca plażowiczów oraz turystów.

Profesjonalna maszyna do granity

Granitory to profesjonalny sprzęt do przygotowywania najróżniejszych mrożonych deserów i napojów takich jak: granita, lody, sorbety, soki owocowe, mrożone kawy i herbaty, koktajle czy nawet kolorowe, alkoholowe drinki. Sprzęty tego rodzaju wyposażone są w kompletny system chłodzenia, który pozwala utrzymać odpowiednio niską temperaturę niezbędną do przyrządzenia tych pysznych, zimnych przysmaków. Granitory posiadają również specjalne przezroczyste pojemniki do przechowywania przygotowanych deserów lodowych lub napojów, dzięki którym kolorowe słodkości prezentują się jeszcze bardziej zachęcająco.

Właściciele rozmaitych lokali i punktów gastronomicznych, którzy są zainteresowani poszerzeniem swojego dotychczasowego asortymentu o profesjonalną maszynę do granity, powinni pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Wybierając odpowiedni granitor, warto w pierwszej kolejności sprawdzić, czy rozważane urządzenie posiada certyfikat CE i spełnia wymogi określone przez sanepid. Kwestię higieny i bezpieczeństwa to bowiem kluczowa sprawa w branży gastronomicznej, których nieprzestrzeganie grozi określonymi konsekwencjami dla właścicieli poszczególnych biznesów. Również z tego powodu warto zadbać o wysoką jakość urządzenia oraz to, by były wykonane z odpowiednich materiałów. Przed zakupem należy więc dokładnie sprawdzić ofertę producenta i wybierać tylko sprawdzonych dostawców.

5/5 - (2)