
Przygotowujesz przepyszne ciasto i chcesz, żeby wyglądało tak samo dobrze, jak smakuje? Zadbaj o estetykę i trwałość swoich słodkich przysmaków, stawiając na odpowiedni podkład pod tort. Nie wiesz, jak dobrać właściwy model? Spieszymy z pomocą! W tym artykule znajdziesz cenne wskazówki, które pomogą Ci dowiedzieć się, jaki podkład pod tort będzie strzałem w dziesiątkę.
Podkłady pod tort – małe, duże, kwadratowe i okrągłe
Podkład pod tort to akcesorium o wszechstronnym zastosowaniu. Stanowi podstawę ciasta, która dba o jego odpowiednie podtrzymanie i stabilność. W efekcie przygotowany wypiek można bez żadnego problemu przenosić i transportować. Drugie zastosowanie podkładów to funkcja estetyczna. Są one dopełnieniem ciasta, tzw. wisienką na torcie
Nie wiesz, jaki podkład wybrać? Na początku dobierz kształt. Możesz zdecydować się m.in. na:
- Podkłady kwadratowe,
- Podkłady prostokątne,
- Podkłady okrągłe.
Każdy z powyższych występuje w różnych wersjach rozmiarowych. Wyróżnia się m.in. podkłady okrągłe duże, małe lub średnie. Dobierz je do średnicy przygotowanego wypieku. Niezwykle ważne jest dostosowanie podkładki do ciężaru ciasta. Podkłady cienkie mają zwykle mniej więcej 2 mm grubości. Podkłady średniogrube ok. 4 mm, natomiast podkłady grube ok. 1 cm grubości. Styl angielski cechuje się naprawdę ciężkimi i bogatymi zdobieniami. Takie ciasta mogą ważyć naprawdę wiele, więc w ich przypadku najlepszą opcją będą właśnie podkładki grube.
Postaw na solidne i niezawodne podkłady pod tort
Wybierając podkłady pod tort, należy zwrócić uwagę na ich wykonanie. Z racji tego, że odpowiadają za podtrzymanie ciasta, muszą być solidne i niezawodne. Takie akcesoria dostępne są wyłącznie w profesjonalnych sklepach cukierniczych, takich jak tortytorty.pl. Podkłady składają się z wielowarstwowej tektury pokrytej powłoką zabezpieczającą. Dzięki temu są stabilne w czasie użytkowania. Dodatkowo możesz zdecydować się na podkłady dwustronnie laminowane, które sprawdzają się jako przekładki pomiędzy piętrami tortów wielowarstwowych. Jeśli potrzebujesz naprawdę porządnego podparcia, zdecyduj się na modele z dziurką, w którą wkłada się wspornik.
Solidne i estetyczne podkłady pod tort
Bardzo ważna jest nie tylko trwałość podkładów. Duże znaczenie ma również estetyka tych akcesoriów. Aby Twój wypiek prezentował się fenomenalnie, dopasuj do niego odpowiedni kolor podkładki. Uniwersalne są podkłady srebrne i podkłady złote. Takie modele możesz wykorzystać w przypadku wielu uroczystości, takich jak urodziny, imieniny, wesela, komunie itd. Pokłady białe znakomicie wpiszą się natomiast w estetykę ciast ślubnych i pierwszokomunijnych. Natomiast podkłady kolorowe to znakomita opcja na bajkowe urodziny, baby shower, wieczory kawalerskie i panieńskie oraz wiele, wiele innych okoliczności.
Podkłady pod tort sprawdzają się nie tylko jako akcesorium podtrzymujące spore wypieki. Jeśli wybierzesz podkłady pod monoporcje, będziesz mógł stylowo zaprezentować drobne desery, które obowiązkowo muszą znaleźć się na słodkich stołach. Podkładki pod monoporcje mogą być wykonane z tektury lub plastiku albo innego tworzywa sztucznego.