Dlaczego sportowcy tak rzadko jedzą posiłki w restauracjach?

395

Naturalnie przy wystąpieniach, które mają za zadanie podnieść prestiż danego sportowca, nie odmawiają sobie oni jadania w restauracjach, ale mimo wszystko w życiu ,,codziennym” sportowcy rzadko jedzą posiłki w restauracjach. Czym jest to więc spowodowane? O tym dowiesz się za chwilę!

Dlaczego sportowcy tak rzadko jedzą posiłki w restauracjach?

Dietetycy często pilnują sportowców

Nie da się ukryć, że sportowcy bardzo często są ograniczani przez swoich dietetyków, aby nie przekraczali dziennej dawki kalorii, tłuszczów bądź też soli czy cukru. W dzisiejszych czasach ludzie starają się w pełni wykorzystać swoją wiedzę żywieniową, aby zastąpić używki zdrowym odżywianiem. Rozumieją to również członkowie Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego. Dlatego odbywają się spotkania, podczas których omawiane są zasady żywienia sportowców. Pierwsza edycja odbyła się w Szwajcarii w 1991 roku. Z biegiem lat wyniki te były uzupełniane przez pojawiające się wyniki badań i nowe zalecenia, które umożliwiają sportowcom rozpoczęcie osiągania podobnych wyników bez poświęcania swojego życia na branie sterydów, czy innych niebezpiecznych substancji aby osiągnąć tą samą sprawność.

Woda

Tłuste, bądź obfite jedzenie wyciąga dużo wody z organizmu człowieka, więc większość sportowców unika takiego jedzenia. Podczas intensywnego uprawiania sportu nasz organizm traci dużo wody i elektrolitów. Kiedy utrata płynów osiągnie 2% naszej masy ciała, pamiętaj, że wydolność naszego organizmu zmniejszy się o 20%. W skrajnych przypadkach możemy też stracić ciało, które niestety może umrzeć. Warto też zrezygnować z napojów gazowanych i zimnych. Zdecydowanie najlepiej używać zamiast tego napojów izotonicznych lub przegotowanej wody z solą, miodem i cytryną.

Czasami drobne zmiany mają duże konsekwencje

Przykładowo w biegach długodystansowych każdy kilogram szybciej powoduje zmęczenie, dlatego ważne jest, aby utrzymać niską zawartość tłuszczu – dlatego większość biegaczy stosuje dietę niskotłuszczową. W sportach takich jak zapasy i podnoszenie ciężarów sportowcy kwalifikują się do kategorii podnoszenia ciężarów i zazwyczaj starają się zmniejszyć ilość wody i tłuszczu przed zawodami.

Jak jedzą sportowcy po swoim okresie ,,chwały”?

Zwykle tego typu osoba nie wraca i często raczy się dobrym jedzeniem oraz chodzi do restauracji nieraz codziennie, chociaż niektórzy wracają z powodów finansowych lub innych – na przykład Mike Tyson – nawet jeśli ma 50 lat, to nadal chce walczyć – oczywiście z powodów finansowych, a nie innych. Naturalnie są też takie osoby, które na przykład nie poprzestają po zakończonej karierze i na przykład tworzą własny blog o sporcie, na którym komentują aktualne wydarzenia w świecie sportu, oraz udzielają porad odnośnie żywienia.

Oceń nas!