Co warto jest spożywać, aby nie zarazić się koronawirusem?

656

Naturalnie nie ma uniwersalnego jedzenia, które całkowicie ochroniłoby nas przed szkodliwym działaniem choroby jakim jest koronawirus, dlatego też dziś przedstawimy wam najlepsze sposoby na to, jak spożywać zdrowe posiłki – i przy okazji nie zarazić się koronawirusem!

Co warto jest spożywać, aby nie zarazić się koronawirusem?

Pamiętaj, aby nie spożywać posiłków za późno

To zrozumiałe, że większości osób zegar biologiczny się rozregulował, ale pamiętaj o tym, że noc to czas na regenerację i wzmocnienie komórek swojego organizmu. Spożywanie posiłku w nocy zmusi organizm do cięższej pracy. W ten sposób trudno jest kontrolować wszystkie procesy, tym bardziej, że nasz organizm nie zawsze utrzymuje dobry stan wypoczynku, co może skutkować nadwagą.

Pamiętaj również, że warto spożywać płyny przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. Picie alkoholu podczas jedzenia może powodować różne choroby układu pokarmowego, w tym wzdęcia i zaparcia. Ostatnio eksperci stwierdzili, że absolutnie najważniejsze jest picie wystarczającej ilości płynu, aby zapewnić organizmowi odpowiednie nowodnienie. Jednocześnie osoby, które narzekają, że ich układ pokarmowy działa zbyt wolno, szczególnie podczas choroby, powinny trzymać się tej zasady.

Proces trawienia w dużej mierze zależy od tego, jak szybko jemy. Zwykle większość ludzi po prostu próbuje jeść tak szybko, jak to możliwe (tak samo jak zakupy w czasie pandemii). Oczywiście zjedzenie lunchu w ciągu godziny to luksus, na który stać tylko nieliczne osoby, ale nawet one nie mają czasu, a mimo to możemy spróbować przekonać się do powolnego jedzenia. Pożywienie przygotowane do trawienia ulegnie przemianie i wchłonięciu, co jest bardzo ważne w czasie takiej choroby jak koronawirus, ponieważ nasz organizm nie jest nastawiony na trawienie posiłków, ale jest przeznaczony do walki z chorobami, więc całe jedzenie, które zjesz szybko, może nie zostać strawione.

Co warto jest jeść, aby zapobiegać chorobom?

Przede wszystkim warto jest zwiększyć ilość ryb i ryżu w naszym menu. Oczywiście podczas pandemii sprzedaż tych produktów dramatycznie wzrosła, ale nie oznacza to, że ich ceny jakoś drastycznie wzrosną. Zwykle na obiad powinniśmy też zjeść ugotowane warzywa – w postaci sałatek i surówek. Pokarmy takie jak pizza, burgery czy kebaby powinny zostać automatycznie wyrzucone z naszego jadłospisu.

5/5 - (1)